ازدواج مرد بدون اجازه همسر

ازدواج مرد بدون اجازه همسر اول

ازدواج مرد بدون اجازه همسر

فهرست مطالب

در قانون مدنی، ازدواج مرد بدون اجازه همسر ضمانت اجرایی دارد به این صورت که مرد  با داشتن زن اول میت واند همسر دوم نیز اختیار کند ولی در صورت عدم رضایت همسر اول، علاوه بر اینکه مرد نمی تواند ازدواج دوم را ثبت ننماید، همسر اول نیز به استناد شروط ضمن عقد سند ازدواج می تواند تقاضای طلاق نماید.

بنابراین مرد می تواند بدون اجازه همسر اول ازدواج نماید ولی نمی تواند ثبت محضری نماید که برای ثبت محضری ازدواج دوم یا باید رضایت همسر اول باشد یا رای الزام زوج به ثبت باشد که  حهت اطلاع بیشتر می توانید بر روی مقاله وکیل ثبت ازدواج کلیک نمایید.

امکان ازدواج مرد بدون اجازه همسر اول

مرد می تواند بدون رضایت همسر اول ازدواج اعم از دائم یا موقت نماید، اما نمی تواند ازدواج دوم خود را ثبت رسمی محضری نماید، به عبارتی ازدواج شوهر بدون رضایت همسر اول امکان دارد اما امکان ثبت این ازدواج وجود ندارد مضاف بر اینکه وکالت حق طلاق نیز برای زوجه حاصل می گردد. این موضوع استثنائاتی دارد که در ادامه به این موضوع می پردازیم که در چه صورت مرد می تواند بدون اجازه همسر اول، ازدواج خود را نیز ثبت نماید.

ضمانت اجرای ازدواج مرد بدون رضایت زن اول

 همانطور که گفته شد ازدواج مجدد مرد منوط به رضایت همسر اول نیست ولی اگر مردی بدون کسب رضایت همسر اول ازدواج نماید. اولا: اینکه ازدواج دوم خود را نمی تواند ثبت محضری نماید دوماک برای زن اول شرط وکالت در طلاق به وجود می آید.

مطابق بند دوازدهم شرط مندرج در سند ازدواج چنانچه زوج همسر دیگری بدون رضایت همسر اول اختیار کند و یا به تشخیص دادگاه میان همسران خود به عدالت رفتار ننماید، زوجه حق طلاق خواهد داشت و میتواند با انتخاب نوع طلاق خود را مطلقه نماید. جهت اطلاع بیشتر در مورد طلاق و انواع آن میتوانید به مقاله وکیل طلاق مراجعه فرمایید.

ضمانت اجرای دیگر برای ازدواج مرد بدون رضایت، کیفری است. همانطور که گفتیم مرد می تواند بدون اجازه زن اول اجازه کند ولی نمی تواند ثبت رسمی نماید از طرفی نیز عدم ثبت ازدواج، بر اساس ماده ۴۹ قانون حمایت خانواده جرم است لذا همسر اول می تواند علیه شوهر شکایت عدم ثبت نکاح نماید که دادگاه با بررسی موضوع حکم به مجازات مرد خواهد داد وکیل پرونده های کیفری این مجازات اصولا جزای نقدی می باشد. لازم به ذکر است عدم ثبت نکاح فقط نسبت به مرد جرم است و اگر تا یکسال ثبت نشود جرم محقق می شود.

ثبت ازدواج دوم بدون رضایت همسر اول

بر اساس قانون مردی که با داشتن همسر اول، همسر دوم انتخاب نموده است نمی تواند ازدواج دوم خود را ثبت رسمی نماید اما  در دو حالتمرد می تواند ازدواج دوم را حتی بدون رضایت همسر اول ثبت نماید. راهکار قانونی اول ارائه دادخواست الزام به ثبت ازدواج از طرف همسر دوم به طرفیت مرد می باشد. راهکار قانونی دوم اخذ اجازه ادواج از دادگاه می باشد که در ادامه هر یک از این راهکارها را توضیح می دهیم.

اجازه ازدواج مجدد مرد با حکم دادگاه

در صورتی که همسر اول مرد رضایت به ازدواج مجدد شوهرش داشته باشد یا از ایفای وظایف زناشویی خودداری کند مثلا تمکین ننمایید و زندگی خانوادگی را ترک کند، دادگاه به مرد اجازه ازدواج مجدد را می‌دهد. مرد برای تجدید فراش باید دادخواستی به طرفیت همسر اول خود تنظیم و در آن خطاب به دادگاه دلایل و علل تقاضای خود را بیان کند.

دادگاه نیز با تعیین وقت رسیدگی یک نسخه از دادخواست را برای همسر اول ارسال می‌کند تا به آن پاسخ دهد یا برای جلسه دادگاه خود را آماده کند، پس از آن دادگاه با انجام اقدامات ضروری و تحقیق از زن اول و پس از احراز توانایی مالی مرد و اجرای عدالت بین همسران به شوهر اجازه ازدواج مجدد می‌دهد و چنانچه مرد شرایط و اوضاع مالی مساعدی نداشته باشد و زن نیز حاضر به تمکین و ایفای وظایف زناشویی باشد با درخواست او مخالفت خواهد کرد.

طرح دادخواست ثبت ازدواج همسر دوم به طرفیت مرد

راهکار قانونی دیگری نیز وجود دادرد که مرد می تواند بدون اجازه همسر اول هم ازدواج نماید و هم ازدواج دوم را ثبت نماید بدین صورت که بعد از ازدواج مرد با همسر دوم، همسر دوم دادخواستی علیه مرد با موضوع ثبت ازدواج در یکی از دفتر خدمات قضایی مشهد ثبت و به دادگاه خانواده ارجاع می گردد.

دادگاه نیز پس از تعیین وقت رسیدگی و حضور زوجین یا وکیل دادگستری آنها و احراز رابطه زوجیت، حکم به الزام زوج به ثبت ازدواج همسرش در دفاتر ازدواج می دهد که در صورت عدم حضور مرد، زوجه از طریق نماینده دادگاه می تواند ازدواج خود را در محضر ثبت نموده و سند رسمی ازدواج دریافت نماید.

سلب حق ازدواج مجدد زوج در عقد نامه

پرسشی که مطرح می شود این است که آیا زن میتواند در شرایط ضمن عقد خود حق ازدواج مجدد را از همسرش سلب نماید؟

پاسخ : از لحاظ فقه و حقوقدانانان، این کار جایز نیست ولی زوجه می تواند وکالت طلاق خودش در صورت ازدواج مجدد را بگیرد و مردان هم باید در اینگونه موارد رعایت حال همسران خود را بکنند.

پرسش : با توجّه به این که در قانون مدنى، نکاح اعمّ از دائم و منقطع مى باشد، در صورتى که زوج شروط مندرج در عقد نامه را پذیرفته باشد، و ازدواج مجدّد (اعم از دائم یا منقطع) نماید، آیا زوجه مى تواند تقاضاى طلاق کند؟ آیا همسر دیگر، شامل نکاح موقّت هم مى شود؟ آیا در صورت اثبات و تحقّق تخلّف، دادگاه مى تواند حکم فسخ نکاح را صادر نماید؟

پاسخ : شرط مزبور منصرف به ازدواج دائم است، و شامل عقد موقّت کوتاه مدّت نمى شود. ولى در مقابل عده ای عقده بر این دارند که ازدواج اعم است دائم و موقت است و شامل ازدواج موقت نیز می شود.

اجازه برای ازدواج موقت مرد

برای ازدواج موقت، مرد زن‌دار نیازی به اجازه دادگاه ندارد زیرا قانون حمایت خانواده ناظر به ازدواج دائم است وکیل نفقه زن و دلیل این امر نیز توانایی مالی مرد در خصوص پرداخت نفقه زوجه است در صورتی که در ازدواج موقت نفقه‌ای بر عهده مرد نیست.

چنانچه مردی زن خود را طلاق دهد و طلاق از نوع رجعی، خلع و مبارات باشد که زوج و زوجه در ایام عده حق رجوع دارند و زوجه در این ایام هنوز همسر شرعی زوج محسوب می‌شود، مرد برای ازدواج مجدد نیاز به کسب اجازه از سوی دادگاه دارد اما در صورتی که طلاق از نوع بائن است و حق رجوع وجود ندارد احتیاجی به کسب اجازه دادگاه نیست.

درخواست طلاق زن پس ازدواج مجدد مرد

در ازدواج مجدد مرد اعم از عقد دائم یا موقت باید شرایط قانونی رعایت شود؛ چنانچه مرد شرایط قانونی را رعایت نکند، زن می‌تواند با توجه به موارد ضمن عقد اقدام قانونی انجام دهد.

زوجه در صورت اثبات ازدواج مجدد همسرش می‌تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند، البته باید توجه داشته باشیم اگر ازدواج مجدد مرد ناشی از امتناع زوجه در ایفای وظایف زناشویی باشد، این اقدام از مصادیق شروط ضمن عقد و ایجاد حق تقاضای طلاق نیست.

 وکیل مشهد، وکالت و مشاوره تخصصی

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
6 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سلیمانی
سلیمانی
2 سال قبل

سلام اگر مرد وکالت طلاق بدهد به همسر اولش و همسر اولش به مدت ۳ماه رفته باشد ایا مرد میتواند دوباره ازدواج کند یعنی همسر دوم

عیسی
عیسی
2 سال قبل

سلام
۱*زن اول چطور میتواند بابت ازدواج مجدد مرد بدون اجازه او از ایشون شکایت کنه؟
۲* اگر دفتر خانه ایی با مرد در ثبت ازدواج دوم همکاری کرده باشد،چطور از دفترخانه باید شکایت کرد ؟

.
.
2 سال قبل

سلام وقتتون بخیر
یکی از آشنایان ما بعد از مدتی میفهمه که شوهرش با زنی رابطه داره و یکی دو هفته خونش رو ترک میکنه اما بعدش برمیگرده الان شوهره برای همسرش و بچه هاش خونه جدا گرفته و میشه گفت دیگه کاری بهشون نداره الان اگه همسرش بخواد اقدام به طلاق بکنه درحالیکه ممکنه اون خانم هم همسر دومش باشه میتونه حق و حقوق خودش و بچه هاش رو از طریق قانون دریافت کنه؟

نكو داشت نام آوران عرصه هاي گوناگون داراي دو ويژگي متمايز است:  اول آنكه، انسان نكو داشته از اقليم فردی خويش خارج می‌شود و وجهه‌ای اجتماعي می‌يابد، با اين توجيه كه هر بزرگداشتی بزنگاهی است كه سبب می‌شود تا انسان ستوده از قلمرو خويشتن خويش درگذرد و به مقام فرزانگی برسد. نكو داشت لاجرم قرين نيكنامی است و نيكی شانی اخلاقی دارد. بنابراين نكو داشت همانگاه كه رفتار نامداران را چونان معيارهای اخلاقی تعريف می‌كند، در باطن پاسداشت خوبی و رفتار نيك است

6
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x
تعیین وقت حضوری مشاوره و وکالت